LinkedIn icon Instagram icon Email icon Phone icon

Elektronické podpisovanie

V súčasnosti sa vo verejnom sektore a čoraz viac aj v súkromnom styku vyskytuje používanie elektronického podpisu ako alternatíva k vlastnoručnému podpisu účastníka právneho úkonu. 

Právna úprava elektronického podpisovania je obsiahnutá v Nariadení Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 910/2014 z 23.07.2014 o elektronickej identifikácii a službách vytvárajúcich dôveru pre elektronické transakcie na vnútornom trhu (,,Nariadenie eIDAS“). Na Slovensku je platný zákon č. 272/2016 Z. z. o dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu. 

Právny základ vzniku písomných právnych úkonov je obsiahnutý v Občianskom zákonníku platnom v Slovenskej republike, podľa ktorého platí, že písomný právny úkon je platný, ak je podpísaný konajúcou osobou.

Zároveň platí tiež, že písomná forma je zachovaná, ak je právny úkon urobený okrem iného elektronickými prostriedkami, ktoré umožňujú zachytenie obsahu právneho úkonu a určenie osoby, ktorá právny úkon urobila. Písomná forma je zachovaná vždy, ak právny úkon urobený elektronickými prostriedkami je podpísaný zaručeným elektronickým podpisom alebo zaručenou elektronickou pečaťou.

Čo sa týka elektronických podpisov, Nariadenie eIDAS rozlišuje: 

  1. Elektronický podpis – teda údaje v elektronickej forme, ktoré sú pripojené alebo logicky pridružné k iným údajov v elektronickej forme a ktoré podpisovateľ používa na podpisovanie. 
  2. Zdokonalený elektronický podpis
  3. Kvalifikovaný elektronický podpis

Elektronický podpis – tzv. jednoduchý elektronický podpis nespĺňa podmienky pre vyššie úrovne podpisu akými sú zdokonalený elektronický podpis a kvalifikovaný elektronický podpis. Ide napr. o uvedenie mena a priezviska v emailovej správe, ale aj podpis elektronickým perom na mobilné zariadenie, tablet apod. 

Zdokonalený elektronický podpis musí spĺňať požiadavky dané nariadením eIDAS. Musí byť jedinečne spojený s podpisovateľom a umožní určenie totožnosti podpisovateľa.  Zároveň je tento zdokonalený elektronický podpis vyhotovený pomocou údajov na vyhotovenie elektronického podpisu, ktoré môže podpisovateľ s vysokou mierou dôveryhodnosti používať pod svojou výlučnou kontrolou. Poslednou podmienkou pre zdokonalený elektronický podpis je to, že je prepojený s údajmi, ktoré sa ním podpisujú, takým spôsobom, že každú dodatočnú zmenu údajov možno zistiť. 

Tento druh podpisovania býva používaný v súkromnom sektore a na trhu ho vo forme produktov či aplikácií ponúkajú súkromné obchodné spoločnosti. 

Kvalifikovaný elektronický podpis je zdokonalený elektronický podpis vyhotovený s použitím kvalifikovaného zariadenia na vyhotovenie elektronického podpisu a založený na kvalifikovanom certifikáte pre elektronické podpisy.

Kvalifikovaný elektronický podpis je podpis najvyššej úrovne a Nariadenie eIDAS výslovne vo svojom článku 25 ustanovuje, že kvalifikovaný elektronický podpis má právny účinok rovnocenný s vlastnoručným podpisom. 

V zmysle Nariadenia eIDAS tiež platí, že právny účinok elektronického podpisu a jeho prípustnosť ako dôkazu v súdnom konaní sa nesmie odmietnuť výlučne z toho dôvodu, že má elektronickú formu alebo že nespĺňa požiadavky pre kvalifikované elektronické podpisy.

Nariadenie eIDAS zároveň ponecháva na vnútroštátne právo, aby vymedzilo právny účinok elektronických podpisov (s výnimkou požiadaviek na kvalifikovaný elektronický podpis). 

Nie je teda  vylúčené, aby elektronické podpisy, ktoré nespĺňajú požiadavky na kvalifikované elektronické podpisy, nemohli mať právne účinky rovnocenné s vlastnoručným podpisom na národnej úrovni. Príkladom je napr. Česká republika, ktorá vo svojej vnútroštátnej právnej norme priznáva zdokonalenému elektronickému podpisu účinky rovnocenné s vlastnoručným podpisom.

JUDr. Ivana Vaculčiaková, JUDr. Rastislav Masnyk

Masnyk legal s.r.o.