IT právo 6. apríl 2024JUDr. Ivana Vaculčiaková
LinkedIn icon Instagram icon Email icon Phone icon

Licencie v IT zmluvách

Súčasťou IT zmlúv sú často aj tzv. licencie – teda súhlas poskytovateľa udelený objednávateľovi na použitie diela alebo jeho časti. Licenčné zmluvy môžu byť uzatvárané ako osobitný dokument, no často sú podmienky udelenia licencie dohodnuté v samotných zmluvách o spolupráci alebo zmluvách o dodaní SW (software). 

Licencie a podmienky ich udeľovania sú všeobecne pre akékoľvek diela upravené v zákone č. 185/2015 (autorský zákon) platnom v Slovenskej republike. Autor diela/poskytovateľ udeľuje objednávateľovi súhlas na použitie diela na základe licenčnej zmluvy, ktorá musí obsahovať najmä spôsob použitia diela, rozsah licencie, čas, na ktorý autor licenciu udeľuje (alebo spôsob jeho určenia) a odmenu za poskytnutie licencie (alebo spôsob jej určenia). 

Licencia môže byť poskytnutá aj bezodplatne, ak sa na tom obidve zmluvné strany dohodnú.  Prípadne môže byť odplata za licenciu zahrnutá v odmene/cene za dodanie SW alebo poskytnutie IT služieb.

Ak rozsah licencie nie je v zmluve osobitne upravený, platí, že licencia je udelená v rozsahu nevyhnutnom na dosiahnutie účelu zmluvy. Účel zmluvy je preto vhodné precízne definovať, aby v budúcnosti z nejasne definovaného účelu nevznikli právne spory.

Z pozície objednávateľa IT služieb, teda nadobúdateľa licencie je vhodné v záujme právnej istoty v zmluve výslovne uviesť, že objednávateľ je oprávnený  dielo (program, aplikáciu) najmä:

  • meniť, upravovať a dopĺňať podľa svojej potreby
  • distribuovať dielo na viacero technických zariadení 
  • sprístupňovať dielo tretím osobám po sieti internet 

Taktiež je pre nadobúdateľa licencie vhodné do zmluvy výslovne uviesť, že licencia sa vzťahuje aj na zdrojové kódy a súvisiacu dokumentáciu. 

Autor môže nadobúdateľovi udeliť výhradnú licenciu alebo nevýhradnú licenciu. 

Ak je záujmom strán udelenie výhradnej licencie, je treba to v zmluve výslovne dohodnúť.

V prípade výhradnej licencie, nesmie autor udeliť tretej osobe licenciu na spôsob použitia diela udelený výhradnou licenciou ani sám dielo používať. V zmluve to však možno dohodnúť inak. 

Je tiež vhodné pamätať aj na :

  • prechod licencie v prípade zániku právnickej osoby - nadobúdateľa (prechod na právneho nástupcu je možné výslovne v zmluve vylúčiť – ak na tom majú strany záujem)
  • udelenie tzv. sublicencie tretej osobe (napr. materskej či sesterskej spoločnosti nadobúdateľa). Sublicencia ja možná len s predchádzajúcim súhlasom autora, teda je v záujme objednávateľa aj toto upraviť v  zmluve. 

JUDr. Ivana Vaculčiaková, JUDr. Rastislav Masnyk

Masnyk legal s.r.o.