Obchodné právo 15. október 2019JUDr. Ivana Vaculčiaková
LinkedIn icon Instagram icon Email icon Phone icon

Zápis konečného užívateľa výhod do obchodného registra

Dňa 01.11.2018 nadobudla účinnosť novela zákona č. 530/2003 Z. z. o obchodnom registri. Obchodným spoločnostiam resp. ich konateľom pribudla nová povinnosť, a to zabezpečiť zápis konečného užívateľa výhod spoločnosti do obchodného registra.

U novozaložených spoločností sa údaje o konečnom užívateľovi výhod zapisujú do obchodného registra už pri ich vzniku. U spoločností, ktoré boli založené pred vyššie uvedeným dátumom zákonodarca stanovil lehotu do 31.12.2019.

Zápis do obchodného registra Slovenskej republiky je na rozdiel od registrácie v Registri partnerov verejného sektora povinnosťou každej obchodnej spoločnosti zapísanej v obchodnom registri Slovenskej republiky. Pri zápise do Registra partnerov verejného sektora sa do osobitného registra zapisujú len tie subjekty, ktoré získavajú verejné financovanie resp. verejný majetok.

Konečnými užívateľmi výhod sú konkrétne subjekty (fyzické osoby), ktoré skutočne ovládajú alebo kontrolujú právnickú osobu (t.j. napríklad spoločníci, akcionári, členovia riadiacich orgánov a pod).

Údaje o konečnom užívateľovi výhod sa zapisujú do neverejnej časti obchodného registra, teda nedochádza k ich zverejneniu. Poskytujú sa len vybraným slovenským verejným orgánom, ktoré preukážu legitímny záujem na ich poskytnutí (napr. Finančnej správe, Finančnej polícii, súdom, Ministerstvu financií, Národnej banke Slovenska, Národnému bezpečnostnému úradu a pod.).

V prípade, že si spoločnosť vyššie uvedenú povinnosť nesplní v zákonom stanovenej lehote, t.j. do 31.12.2019, môže byť konateľovi obchodnej spoločnosti uložená pokuta až do výšky 3 310,- Eur. Rovnaká pokuta hrozí aj v prípade, že dôjde k nesprávnemu, resp. neúplnému označeniu končeného užívateľa výhod spoločnosti.